Iconische kapsels van verschillende tijdperken

In de wereld van haarstijlen heeft elke periode in de geschiedenis unieke trends en modes. Iconische kapsels zijn niet alleen een uiting van persoonlijke stijl, maar dienen ook als tijdsindicatoren, en het vastleggen van de populaire cultuur. Dit artikel werpt een blik op enkele van de meest gedragen en iconische kapsels uit verschillende tijdperken. We gaan terug in de tijd en kijken naar de modieuze trends van de vrouwelijke haarstijlen.

Iconische kapsels van verschillende tijdperken

1900 – De top knot

In de jaren 1900 was de top-knot helemaal in. Het haar werd in een knot bovenop het hoofd gedragen, maar het haar werd niet strak omhoog gekamd waardoor het voor een bos volume zorgde. Het kapsel was populair door de tekeningen van de bekende “Gibson Girl” haar kapsel werd gezien als een schoonheidsstandaard en alle vrouwen wouden dezelfde look bereiken. De Gibson girl was een personificatie van het schoonheidsideaal van de vrouw.

1910 – Lang haar

In de jaren 10 was het weer helemaal in om het haar zo lang mogelijk te laten groeien. Vrouwen droegen hun haar los in krullen of staken het op met verschillende accessoires erin gestoken. Het kapsel dat het meest geliefd was onder de vrouwen was er een die “Gordijn haar” werd genoemd. Het kapsel werd gecreëerd door een haarband in het haar te doen en hier haar in verschillende lagen omheen te wikkelen. Het haar werd alleen gedragen naar feesten of belangrijke evenementen omdat het veel tijd kosten en niet handig was om mee te werken.

1920 – Bob lijn

Van de jaren 10 naar jaren 20 maken we ineens een grote sprong. In plaats van lang haar gingen vrouwen ineens helemaal tot boven hun kaak. Het korte haar werd populair door een Amerikaanse dans genaamd de “charleston”. Het was een swingdans en de vrouwen die de dans deden hadden allemaal kort haar omdat het anders in de weg zat tijdens het dansen. Maar er waren ook andere bob kapsels populair. Zo had je bijvoorbeeld de “Eton bob”, dat de naam gekregen had omdat het het uiterlijk had van een mannen kapsel, en de “kokosnoot bob”, die zijn naam te danken heeft aan het ronde gladde uiterlijk.

1930 – Bob met krullen

De bob- lijn blijft in de jaren 30 de grootste trend, maar vrouwen gaan hier wel variaties op bedenken. Zo komt nu een versie in genaamd de “vinger krullen” die vrouwen door middel van een hete tang in model brengen.

1940 – Pin Up Girl

De bekende Pin Up Girl look, is begonnen tijdens de 2e wereldoorlog bij vrouwen om zo hun mannen aan te moedigen tijdens de strijd. Het haar bestond uit lange krullen en een krul werd omhoog gerold vast gepind aan de kant van het hoofd. De Pin Up girl look was en is nog steeds een iconische haarstijl die te zien is op veel posters en tekeningen.

1950 – Audrey Hepburn

Actrice Audrey Hepburn werd gezien als de mooiste vrouw op aarde in haar tijd, ze was aan de kleine kant en kwam heel erg elegant over. Vrouwen deden er dan ook alles aan om er zoals haar uit te zien. Ze droeg haar bruine haar in een wespentaille met daarvoor een pony, en het werd opgestoken in een lage knot of los gelaten.

1960 – Kort

In deze tijd werd er weer een compleet ander kapsel populair. Het kapsel werd bekend door het beroemde model Twiggy en de actrice Mia Farrow, die allebei heel erg kort geknipt haar hadden. Het kapsel werd omschreven als een jongens kapsel, maar wij zeggen er nu ook wel het woord “Pixie cut” tegen. Naast deze haarstijl werd ook nog steeds de haarstijl van Audrey Hepbum veel gezien.


1970 – Hippies

In 1970 zijn de hippiejaren aangebroken. Alles bij de hippies ging over peace and love en hun motto was dat iedereen mocht zijn wie die wou zijn. Hierdoor gingen mensen hun haar in allerlei verschillende stijlen dragen, van golven, tot hanenkammen tot stekels, alles kwam je tegen. Veel hippies kozen voor een “Vrije stijl” en dit bestond vaak uit hun haren los dragen op de natuurlijke manier hoe het valt.

1980 – Volume

De jaren tachtig betekende bij de meeste vrouwen; zo veel mogelijk volume in het haar krijgen. Vrouwen gebruikte wafelijzer krultangen om zo zo veel mogelijk volume op hun hoofd te krijgen, en  ook werd er genoeg haarspray in gesprayd met een combinatie van touperen zodat het haar een lange tijd zou blijven staan. Ook een mullet was helemaal in, zowel bij de mannen als bij de vrouwen het was een iets stoerdere manier van expressie.

1990 – Jennifer Anniston

In de jaren 90 begon de show “Friends” steeds meer aandacht te krijgen. De kijkers van Friends vonden het haar van de actrice “Jennifer Anniston” een echte inspiratie en veel mensen knipte hun haren hetzelfde. Het haar van Anniston was zelfs zo bekend dat mensen naar de kapper gingen om te vragen naar “The Rachel”, wat het karakter was dat Jennifer Anniston speelde in Friends.
Tegelijkertijd kwamen de topmodellen de wereld veroveren. Topmodellen als Naomi Campbell en Cindy Crawford waren de inspiratiebron van veel verschillende vrouwen.

2000 – Variatie

In de jaren 2000 was er niet echt een kapsel waar alle vrouwen zich aan hielden. Iedereen droeg graag was hij zelf wou. Wel waren de kapsels van bekende zangeressen als Cristina Aguilera en Britney Spears een inspiratie bron van velen. De kapsels bestonden vaak uit gebleekt haar, chunky highlights en gekleurde plukken erin.

2010 – Blond

Voor de blondines waren de jaren 10 perfect, allerlei kleuren blond waren helemaal de trend bij de kapper. Allerlei soorten tinten kwamen voorbij en meiden wouden vooral graag lang haar hebben met losse krullen erin. Het kapsel werd vooral gedragen door beroemde influencers en modellen waardoor veel tienermeisjes de look ook wouden uitproberen

2020 – Clean

Vrouwen kijken vaak naar de trends die te vinden zijn op Tiktok en passen hun haarstijl aan bij hun kledingstijl. Zo is het in om je haar natuurlijk te dragen, zoals meiden die hun natuurlijke krullen tevoorschijn toveren. Ook heb je de vrouwen die deelnemen aan de “Clean girl look” hierbij kammen ze hun haar naar achteren met gel en maken ze de rest vast in een knot, dit zorg voor een frisse en chique uitstraling. 

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Bekijk ook eens