Hoe snel groeit haar?

Heb je je ooit afgevraagd: hoe snel groeit haar? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Ik laat je de verschillende factoren zien die van invloed zijn op de snelheid van haargroei en geef je ook de beste tips om je haar sneller te laten groeien.

Hoe snel groeit haar?

Dus, hoe snel groeit je haar?

Haar groei in een maand gemiddeld tussen de 0,5 en 1,7 centimeter per maand. In een jaar groeit het haar tussen de 6 en 20,4 centuimeter. Dat is niet zo veel, dus je haar goed verzorgen is essentieel. Op basis van verschillende factoren kan de haargroei snelheid variëren. Welke dat zijn wordt hieronder in detail beschreven.

Wat beïnvloedt de haargroei snelheid?

Je eetpatroon

Goede voedingsstoffen zijn essentieel voor een gezonde haargroei. Dus spendeer aandacht aan je eetpatroon en overweeg haargroeisupplementen als je de haargroei snelheid wilt maximaliseren.

Leeftijd

Het haar groeit het snelst wanneer je tussen de 15 en 30 jaar oud bent. Vele processen, waaronder de haargroei snelheid, vertragen naarmate we ouder worden.

Genen

Hoe snel je haar groeit hangt ook af van de haargroei snelheid van je ouders.

Geslacht

Onderzoek heeft aangetoond dat het haar van mannen vaak sneller groeit dan het haar van vrouwen.

Haartype

Getextureerd, krullend haar groeit langzamer dan stijle haartypes. Dus hoe meer je haar krult, hoe minder het lijkt te groeien. Om te meten hoeveel cm je haar groeit per maand wanneer je krullen hebt, raad ik aan om het recht te strekken om een nauwkeuriger idee te krijgen van hoe hard je haar groeit.

Etniciteit

Uit onderzoek is gebleken dat  Aziatisch haar het snelst groeit, terwijl Afrikaans haar het langzaamst groeit. Kaukasisch haar zit daar tussen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een Aziatische achtergrond de langste anagene groeifase hebben. Dit betekent dat hun hair het langst kan groeien voordat het uitvalt.

Seizoensveranderingen

Sommige onderzoekers denken dat hoe hard haar groeit afhankelijk is van het seizoen. Ze beweren dat het haar sneller groeit in de zomer vanwege de veranderingen in je eetpatroon (bijvoorbeeld het eten van vers fruit en verse groenten) en meer zonlicht.

Welke factoren zorgen voor vertraagde haargroei?

Stress

Stress is een van de belangrijkste factoren die bepalen hoeveel centimeter je haar per maand groeit. Door stress veroorzaakt haarverlies wordt ook wel telogeneffluvium genoemd, waardoor de haarzakjes eerder in de telogene fase terechtkomen. In dit geval valt het haar na ongeveer twee maanden uit. Tot 70% van het haar kan uitvallen door telogene uitval. Bovendien beïnvloedt telogeeneffluvium de haargroei: hoe minder haarzakjes er in de anagene fase zijn, hoe minder haar er groeit.

Medische omstandigheden

Bepaalde aandoeningen, zoals ernstige ziekte en operaties, kunnen ook telogeenverlies veroorzaken. De behandeling van kanker kan ook van invloed zijn op het aantal centimeters dat uw haar per maand groeit. Hormonale veranderingen zoals menopauze, zwangerschap en hypothyreoïdie kunnen ook de haargroei vertragen. Daarom hebben veel vrouwen tijdens de menopauze en na de zwangerschap last van haaruitval.

Lees hier meer over de oorzaken van haaruitval.

Diëten

Crash diëten kunnen effect hebben op hoe snel je haar groeit. Als je geen passend eetpatroon volgt met voldoende voedingsstoffen die gezond zijn voor het haar kan je vertraagde haargroei ervaren. Crash diëten kunnen ook het lichaam in shock brengen en daardoor telogeen effluvium veroorzaken.

Roken

Roken vernauwt de bloedvaten, waardoor wordt voorkomen dat noodzakelijke voedingsstoffen de haarzakjes bereiken. Roken kan dus een negatieve invloed hebben op hoe snel haar groeit.

Vitamine tekorten

Zoals al eerder benoemde is een gezond eetpatroon essentieel voor een gezonde haargroei. Als je niet al de vitamine en mineralen binnenkrijgt die je nodig hebt kan je een vertraagde haargroei of zelfs haarverlies ervaren. Tekorten aan voedingsstoffen kunnen ook broos haar veroorzaken dat sneller breekt. Probeer daarom eens vitamines tegen haaruitval.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Bekijk ook eens