Dun haar

Dun haar als gevolg van haarverlies voorkomen door de levenscyclus van het haar te verlengen.

Het verschil tussen dun haar en fijn haar

Rondom de omschrijving van dun haar bestaat nogal wat verwarring. Dun haar kan namelijk worden veroorzaakt door een kleinere diameter van de haren of door de haardichtheid vanuit de hoofdhuid.

  • Fijn haar - Indien de term “dun” wordt gebruikt om de actuele diameter van één enkele haar te beschrijven wordt vaak gesproken over “fijn haar”.
  • Dun haar - Als “dun” echter gebruikt wordt om het aantal haren (of het gebrek aan haartjes) per vierkante cm op het hoofd te beschrijven, dan verwijst de term naar de dichtheid van het haar en heeft het dus een andere betekenis dan “fijn haar”.

In beide gevallen – fijn haar en dun haar, haar van een lage dichtheid – kan dit problemen opleveren bij het creëren van de gewenste haarlook. Beide situaties resulteren in plattere kapsels en in beide gevallen is het haar vatbaarder voor beschadiging door styling en chemische toepassingen. Er bestaan manieren om je haar te beschermen tegen deze beschadiging en er zijn tegenwoordig veel producten op de markt om zowel dun haar als haar met een kleine dichtheid een dikker en voller uitzicht te geven.

Producten tegen dun en fijn haar

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel producten op de markt die fijn haar dikker en sterker maken waardoor het minder vatbaar wordt voor haarbreuk en vitamines en haarverzorgingsproducten die het probleem van 'dunner wordend haar' (door haaruitval) bij de haarwortels aanpakken.

Shampoo voor meer haarvolume bij dun, fijn en futloos haar. Vitamine tegen haaruitval en dunner wordend haar die de haargroei bevorderen Producten die de haargroei bevorderen.

Hieronder staat een opsomming van de producten uit het assortiment van Haarcentrum.nl die speciaal zijn ontwikkeld voor dun en fijn haar met tijdelijke oplossingen (haarverdikkers en haarvolume verhogende producten) en permanente oplossingen (producten tegen haaruitval, producten die de haargroei bevorderen en producten die de haarconditie vanuit de haarwortels verbeteren).

  • Volume shampoo - is shampoo die speciaal is ontwikkeld voor dun, fijn en futloos haar. Om fijne haren extra volume te geven gebruiken de volume shampoos verschillende haarverdikkende en lift-up formules. De haarverzorgende ingrediënten dringen diep in het haar binnen en maken het haar voller en volumineuzer.
  • Vitamine - Vitamines en haargroei capsules die het haar vanuit de haarwortels voeden en zo de haarconditie sterk verbeteren, haaruitval voorkomen en nieuwe haargroei stimuleren. Deze productgroep bevat ook haarkuren om haaruitval ten gevolge van erfelijke factoren, postnatale haaruitval, onevenwichtige voeding, stress en dieet tegen te gaan zoals de Pilfood haargroei capsules.
  • Haargroei middelen - Producten die de haargroei stimuleren en haarverlies tegen gaan door de haren steviger in de haarwortel te verankeren en de levenscyclus van het haar verlengen. Deze producten maken de haarwortels (weer) gezond waardoor de fase waarin de haren groeien (anagene fase) wordt verlengd. Deze productgroep omvat: shampoo, conditioners, haarcapsules, haarlotion, haarwater en haargroei serum. Door haargroei producten van hetzelfde merk te combineren zal de werking worden versterkt, kan haaruitval worden gestopt en nieuwe haargroei worden bevorderd.

Oorzaken van dun haar

Van nature dun haar

Haar dat van nature dun is is vaak ook heel breekbaar. Sommige mensen hebben van nature dun haar. Deze groep heeft een normale aantal haren waarvan de diameter echter veel dunner is dan bij andere mensen. Het haar oogt hierdoor niet als een "volle bos". In dit geval biedt het gebruik van cosmetische haarverdikkingen uitkomst. Cosmetische haarverdikking is er o.a. in de vorm van volume verhogende haarspray, haarverf die de haren dikker maken en shampoo die het haar meer volume geven.

Omdat het haar van nature dunner is kan dun haar echter ook sneller afbreken. Hierdoor geeft het gebruik van producten die het haar sterker maken in combinatie met de juiste haarverzorging en styling producten bij deze groep mensen vaak het beste resultaat.

Dun haar door haaruitval

Wanneer de gehele haardos door haaruitval dunner is geworden, kan de hoofdhuid, zelfs als de desbetreffende persoon van nature dik heeft, zichtbaar worden. Er zijn verschillende oorzaken voor het dunner worden van de hoofdharen. De belangrijkste oorzaken waarom haar dunner wordt zijn: erfelijkheid, alopecia androgenetica (mannelijke kaalheid), zwangerschap, stress, menopauze, permanent behandelingen etc.
Mate waarin mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) optreedt.
Er zijn tegenwoordig gelukkig verschillende producten om verdere haaruitval te voorkomen en nieuwe haargroei te bevorderen.